3.000 udsendte kan have fået lækket personfølsomme oplysninger

Flere end 3.000 medarbejdere i forsvaret, som har været udsendt eller på tjenesterejse til Mellemøsten fra 2012-2016, kan have fået kompromitteret personfølsomme oplysninger som navn, cpr-nummer, pasnummer og billeder.
12. april 2019

Det skriver forsvaret i en pressemeddelelse.  HKKFs formand Flemming Vinther siger om sagen:

”Vi er alle afhængige af, at vores data behandles fortroligt og sikkert. Det gælder ikke mindst soldater, som kan være ekstra udsatte på grund af deres job. Derfor er det helt uacceptabelt, at der alligevel har været et læk af personfølsomme oplysninger i forsvaret”.

”Forsvaret har beklaget fejlen og understreger, at man har ændret procedure og gør alt, hvad man kan for at forhindre, at noget lignende kan ske igen. Desværre kan vi ikke skrue tiden tilbage og ændre procedure med tilbagevirkende kraft, men det er klart, at jeg har talt med meget store bogstaver og understreget vigtigheden af, at soldater kan stole på, at deres arbejdsgiver behandler deres data sikkert”.

Flemming Vinther opfordrer alle, der har været i Mellemøsten med forsvaret fra 2012-2016, til at kontakte forsvaret, hvis de føler sig utrygge eller oplever noget mistænkeligt:

”Det er en dybt beklagelig sag, og jeg er virkelig ked af den usikkerhed, det kan skabe hos den enkelte soldat. Derfor skal opfordringen herfra være at ringe på de numre, forsvaret oplyser i pressemeddelelsen, hvis man føler sig utryg og selvfølgelig, hvis man oplever noget mistænkeligt. Som ansat i forsvaret kan man også gå til sin lokale sikkerhedsofficer, hvis man har spørgsmål om sikkerhed i forhold til sine persondata”.

Kontaktoplysninger

I pressemeddelelsen opfordrer forsvaret muligt berørte til at kontakte følgende:

  • Hvis medarbejdere i Forsvaret oplever mistænkelige forhold skal de kontakte Forsvarets Efterretningstjeneste på fe-ktp-ash@mil.dk. 
  • Hvis berørte er civile eller hjemsendt, skal de kontakte Politiets Efterretningstjeneste på telefon +45 4515 9007 eller på e-mail: pet@pet.dk. 
  • Hvis medarbejdere har spørgsmål i øvrigt, kan de kontakte sikkerhedsofficeren ved deres enhed. 
  • Spørgsmål i forhold til behandling af personoplysninger, kan stilles til den militære sikkerhedssektion i Forsvarskommandoen på: fko-ktp-o-mil-sik@mil.dk

FE vurdering af risiko

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at kompromitteringen af personlige oplysninger kan øge risikoen for forsøg på spionage og hvervning samt evt. chikane i forbindelse med fx rejser i regionen.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer også, at risikoen er lille for, at den enkelte medarbejder skulle opleve noget negativt på denne baggrund. Forsvarets Efterretningstjeneste har således ikke kendskab til hændelser, der kan relateres til sagen.

Læs pressemeddelelsen fra forsvaret her