Fra forsvarets video

Artilleri, lastvogne og tunge mortérer på vej til hæren

Den 14. marts traf forligspartierne endelig beslutning om typevalg i forbindelse med indkøb af nyt artilleri, nye tunge mortérer og nye lastvogne til hæren.
15. marts 2017

”Hærens behov for det nye materiel er stort, så jeg er utrolig glad for, at politikerne har fulgt indstillingen fra forsvaret og truffet beslutning om valg af type, så forsvaret nu kan komme videre i processen med at anskaffe det materiel, der er helt nødvendigt”, siger HKKFs forbundssekretær Kurt Brantner.

CAESAR 8x8 bliver hærens nye artilleri

Partierne bag forsvarsforliget har besluttet, at godkende FMI’s indstilling om typevalg af artilleri og dermed indstillet CAESAR 8x8 fra franske Nexter Systems som forsvarets kommende artilleri.

Købet består i første omgang af 15 nye artilleripjecer – med mulighed for at indkøbe yderligere 6 pjecer. Det nye artillerisystem afløser M109 haubits, som blev introduceret i Forsvaret i 1965.

”Et stort tillykke til forsvaret og specielt til 1. DAA/HKIC. Vi ved, at I har ventet længe, og at vejen både har været lang og frustrerende. Men nu er valget endelig truffet, og indkøbet sat i gang. HKKF har hele tiden bakket op om den anbefaling, forsvaret er kommet med. Det er indlysende, at det må være dem, som ved mest om behovet, teknikken og sikkerheden”, siger Kurt Brantner.

Gå til forsvarets video med Danmarks kommende artilleri

Scania skal levere lastvogne

Scania Danmark A/S, der er en af de største leverandører på det globale marked for lastvogne, har vundet udbuddet på levering af nye lastvogne til forsvaret. Der er tale om en rammeaftale på 7 år. Der gennemføres en initialanskaffelse på 200 taktiske lastvogne og 100 civile lastvogne. Taktiske lastvogne er militære lastvogne, der er terrænkørende og som kan pansres.

"Det blev Scania, som skal levere 900 lastbiler til en samlet værdi på 1,5 milliarder kroner. HKKF har længe fulgt udbuddet, fordi behovet for nye køretøjer er enormt. Nogle af forsvarets nuværende lastvogne er næsten 20 år gamle, og de sidste mange års hårde missioner i bl.a. Afghanistan og Irak har betydet en betragtelig slitage på køretøjerne. Det bliver spændende at følge projektet, specielt med opbygning af en mulig pansret model”, siger Kurt Brantner

CARDOM 10 bliver hærens nye tunge mortér

Endelig har den østrigske leverandør ESL Advanced Information Technology GmbH vundet udbuddet på levering af nyt 120 mm mortersystem til hæren.

Der anskaffes 15 stk. 120 mm mortersystemer, som planlægges indbygget i 15 af hærens nye pansrede mandskabsvogne Piranha 5 – med mulighed for indkøb af yderligere 6 systemer. Dertil kommer skydeledelsesmodul, reservedelspakke, dokumentation, uddannelse, ammunitionsreoler til minimum 40 granater og teknisk støtte til Piranha 5 leverandøren.
Med anskaffelsen af mortersystemet CARDOM 10 får hæren et mobilt og moderne system, der kan levere ildstøtte til hærens enheder.