Brug nu de rigtige aftaler - ikke de billigste

Forsvaret roder rundt i, om en aktivitet skal honoreres som en øvelse, en øvelse/skydelejr eller efter NAM-aftalen eller tjenesterejseaftalen. For dig kan det betyde en forskel på flere tusinde kroner. I september måned var det ved at gå galt igen.
18. oktober 2017

I september rejste kolleger fra ingeniørregimentet til Letland for at deltage i Exercise Detonator. Det er en årligt tilbagevendende begivenhed med deltagelse af flere NATO-lande.

I år var det 12. gange, at Danmark deltog, og så skulle man måske tro, at der var styr på honoreringen for aktiviteten. Men sådan var det ikke.

Billigt er ikke altid rigtigt

I år havde ledelsen nemlig besluttet, at aktiviteten skulle honoreres som en øvelse-/skydelejr, selvom skydning ikke er en del af Exercise Detonator. Det er samarbejde med andre nationer og rydning af sprængstoffer derimod. Altså en kombination af øvelse og daglig tjeneste for ingeniørsoldaterne.

Derfor mente HKKFs lokale tillidsrepræsentant, at aktiviteten burde honoreres efter NAM-aftalen, som netop dækker kombinationen af øvelse og daglig tjeneste væk fra dagligt tjenested. Og efter en ihærdig indsats lykkes det tillidsrepræsentanten at sikre, at medlemmerne blev honoreret efter NAM-aftalen.

For medlemmerne betyder det en forskel på 1.358,64 kr. pr. døgn, og at de får fridage til gode for weekenddage under aktiviteten.

NAM står for NATO Assurance Measures, og aftalen er fra 25. august 2015.

Hold øje med befalingen og øvelsesdirektivet

Denne gang lykkes det få honoreringen på plads, fordi HKKFs tillidsrepræsentant holdt øje med befalingen og øvelsesdirektivet før afrejse til Riga. Ud fra dem kunne han argumentere for, at der ikke var tale om en øvelse-/skydelejr, men derimod om en kombination af øvelse og daglig tjeneste.

Er du tillidsrepræsentant for en enhed som skal på aktivitet i udlandet, er et godt råd derfor at læse befalingen og øvelsesdirektivet grundigt igennem. Er der ikke overensstemmelse mellem de aktiviteter og ydelser, som er beskrevet, så gør din chef opmærksom på fejlen. Lykkes det ikke at overbevise ham eller hende, så kontakt HKKF så vi sammen kan vurdere, om honoreringen bør ændres og sammen sikre, at det sker.

HKKF arbejder naturligvis også fortsat for at sikre, at forsvaret overholder og anvender de aftaler, vi har indgået, på den måde de er tiltænkt. Men da forbundet ikke får befalinger og direktiver for alle aktiviteter, hører vi ofte først om problemet, efter aktiviteten er afviklet. Og så er det alt andet lige vanskeligere at bringe forholdene i orden (bare spørg de kolleger, der var af sted på White Sword/Saber Strike).

Har du spørgsmål om honorering i forbindelse med en aktivitet, så kontakt konsulent Mirjam Spetzler på 33 43 21 61 eller msp@hkkf.dk.