Iver Huitfeldt (F361) og Niels Juhl (F363) formationssejlads i maj 2020 (foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvarsgalleriet)

Danmark overtager kommandoen over operation i Hormuz-strædet

At Danmark overtager den militære ledelse for missionen understreger med alt tydelighed respekten fra vores allierede, vurderer forsvarsminister Trine Bramsen (S).
06. november 2020

Af Emil Arenholt Mosekjær

I starten af det nye år overtager Danmark ledelsen med den fælleseuropæiske militærmission European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz (EMASoH), som har været under fransk ledelse siden oprettelsen i februar 2020.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Danmark har indtil nu deltaget med fregatten Iver Huitfeldt, et stabsbidrag, og har haft ledelsen med missionens diplomatiske spor. Og ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lægger beslutningen om at overtage den militære ledelse som en naturlig forlængelse heraf.

"I Hormuz-strædet er Dannebrog blevet et symbol på sikkerhed, stabilitet og retten til fri sejlads. Danmark er verdens 5. største civile søfartsnation. Det forpligter, og det ansvar tager vi på os," siger Jeppe Kofod.

Det 167 kilometer lange og ca. 96 kilometer brede Hormuz-stræde adskiller den Persiske Golf fra det Indiske Ocean. Det er af verdens tættest trafikerede og strategisk vigtigste farvande, hvilket især skyldes den store mængde olie, som hver dag passerer igennem ombord på tankskibe.

Igennem årene har dette flere gange ført til uroligheder, senest i 2019, hvor flere tankskibe blev udsat for angreb. I juli samme år blev den britiske tanker Stena Impero blev kapret af iranske sikkerhedsstyrker som en reaktion på, at briterne et par dage forinden havde boardet et iransk skib ved Gibraltar.

Det var disse uroligheder, der medvirkede til oprettelsen af EMASoH-missionen i februar 2020, som ud over Danmark består af Frankrig, Tyskland, Belgien, Holland, Portugal, Grækenland og Italien.

Danmarks bidrag vil have deres hovedkvarter på den franske flådebase Camp Al Salam i Abu Dhabi, hvorfra soldaterne vil operere ud fra. 

At Danmark nu overtager den militære ledelse for missionen understreger med alt tydelighed respekten fra vores allierede, fortæller forsvarsminister Trine Bramsen (S) i pressemeddelelsen.

"Vores besætning på fregatten Iver Huitfeldt i Hormuz-strædet leverer en stærk og vigtig indsats for at sikre retten til fri sejlads. Det oplevede jeg selv, da jeg besøgte dem i oktober. Danmark får ros fra vores samarbejdspartnere for vores høje faglighed og store professionalisme", siger hun.

Fakta

European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz (EMASoH)

I lyset af sikkerhedshændelserne i Hormuzstrædet i 2019 tog Frankrig initiativ til at etablere en maritim overvågningsmission i Hormuzstrædet.

Missionen har til formål at beskytte navigationsfriheden, sikre koordination mellem partnere i området samt medvirke til deeskalering gennem tilstedeværelse på begge sider af strædet.

EMASoH blev lanceret den 20. februar 2020 ved en fælles støtteerklæring underskrevet af Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Nederlandene, Portugal og Tyskland, mens missionen blev erklæret fuldt operativ den 25. februar 2020.

Kilde: Forsvarsministeriet