Opgradering af Leopard Kamvpogne

Danske leoparder får hvæsset kløerne

De danske Leopard 2 kampvogne står foran en omfattende opgradering. Nye kanoner og nye sensorer er blandt de største forbedringer. 
03. februar 2017

De kommende fem år får 38 Leopard 2 kampvogne et taktisk og teknisk løft, når de gennemgår et moderniseringsprogram i Tyskland.

“Man taler om tre grundlæggende parametre, når det handler om kampvogne: bevæbning, beskyttelse og mobilitet. På alle tre områder er der tale om forbedringer i dette program,” fortæller ingeniør og projektleder i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Viggo Lemche.

Moderniseringsplanen blev godkendt af Folketingets Finansudvalg den 24. november. Prisen bliver mindst 700 millioner kroner, som dækker over en teknisk opgradering til nyeste A7-standard samt integrationen af det digitale kommunikationsnetværk, Hærens Taktiske Kommunikationsnetværk, HTK.

Opgradering og vedligehold

Når kampvognene bliver skilt ad i Tyskland, er der også sat penge af til vedligehold af komponenter samt integration af anskaffelser som gitterbeskyttelse og sløringssystemer, der også bruges på andre køretøjer. Derfor forventer FMI, at det samlede program kan løbe op i en lille milliard inklusive driftsudgifter i perioden. Mange penge, men ifølge Viggo Lemche 2-3 gange billigere end at købe nye kampvogne. “Nu bringer vi Leopard 2 op på højeste standard både operativt og teknisk,” siger projektlederen.

Ifølge Viggo Lemche havde Hærens Kamp- og Ildstøttecenter en ønskeliste med cirka 200 punkter, der blandt andet er opstået efter erfaringer fra missionen i Afghanistan. Af dem kan producenten Krauss-Maffel Wegmann imødekomme ca. 170. Eksempelvis monteres et nyt digitalt termisk sigte, og kørerne kan se frem til frem- og bagudvendte kameraer, ny kompressor og aircondition.

De danske Leopard 2 er fra de første produktionshold fra 1980’erne og har kørt i det tyske forsvar. Da Danmark anskaffede kampvognene i begyndelsen af årtusindet blev de moderniserede, men siden er der stort set ikke pillet ved dem, bortset fra klargøring til internationale operationer, og mange komponenter er stadig de oprindelige.

“Mange dele er udviklet i 1970’erne samtidigt med kampvognen. De bliver gennemgået og renoveret, så vi langt hen ad vejen står med et helt nyt køretøj,” fortæller Viggo Lemche.

Ny kanon

Kampvogne bliver moderniseret med elektronik, sensorer, undervogn og drivlinje ud fra samme grundlæggende plan. 16 køretøjer bliver derudover udstyret til internationale missioner med minebeskyttelse samt en helt ny kanon, der er 130 cm længere og en videreudvikling af den nuværende L44-kanon.

Moderniseringen gør hver leopard nogle tons tungere. Konsekvensen er en lidt lavere topfart, men ellers vil mandskabet ikke mærke den ekstra vægt, fortæller Viggo Lemche.

FMI forventer, at de moderniserede Leopard 2 kampvogne tidligst bliver operative fra 2019. De skal være i drift frem til i hvert fald 2035.

Af Erik Holm

Fakta

Fakta - Leopard 2A7

Antal: 34 plus 4 i reserve

Topfart: Ca 60 km/t

Bevæbning: Rheinmetall 120 mm L55A1 kanon (international version)

Skudvidde: Knap 5 km.

Vægt: >68 tons

Besætning: 4

Aktionsradius: Ca. 500 km