Flere penge skal ikke gå til øget værnepligt

HKKF-formand Flemming Vinthers leder i Fagligt Forsvars vinternummer 2016:

Heldigvis har diskussionen om penge til forsvaret bevæget sig fra, om der skal tilføres penge, til hvor mange penge der er nødvendige.

Her er det væsentligt at forstå, at der allerede er udskrevet regninger for de første 800 millioner kroner. De skal dække udgifter til kampfly, erstatninger for PTSD, beredskabsstyrelsen og terrorbekæmpelse.

De omkostninger bliver i dag i overvejende grad betalt fra forsvarets såkaldte opsparing, men den ophører med udgangen af indeværende forlig. Dermed skal disse penge fremover findes i budgettet eller tilføres. Det første vil føre til helt uoverskuelige besparelser.

De første 800 millioner kroner styrker altså hverken robusthed eller udholdenhed i forsvaret. To elementer som den nye regering – meget korrekt – påpeger som indsatsområder i regeringsgrundlaget.

Så langt bevæger diskussioner sig i den rigtige retning. Men det gør den desværre ikke, når folk taler om, at nye midler skal anvendes på at styrke værnepligten.

Værnepligten er en sød lille reminiscens, fra dengang Danmark have et mobiliseringsforsvar, hvis fornemmeste opgave var at holde skansen, indtil NATO nående frem. Samtidig var det en tid, hvor soldatens opgave og materiel var af en beskeden kompleksitet.

I dag er vores opgaver både at deltage i forsvaret af Danmark og at være med der, hvor det går hårdt for sig i verdens brændpunkter. Til den opgave kræves veluddannede professionelle soldater, der kan løse opgaver og håndtere materiel af høj kompleksitet.

Værnepligten er i dag en rekrutteringsmaskine til det professionelle forsvar, og som sådan fungerer den fint nok. Det er bare en meget dyr maskine!

For er det ”cost effective” at indkalde 4.000 værnepligtige årligt for at sikre et indtag på 8-900 elever til hærens faste styrke? Og hvordan styrker man bedst forsvarets robusthed – ved at ansætte flere professionelle soldater eller ved flere værnepligtige, som forsvaret ikke har behov for at færdiguddanne?

Jeg har som sådan ikke noget imod værnepligt, og havde forsvaret uanede ressourcer, så brug da gerne nogle penge på at give unge mennesker en fin oplevelse. Men når der nu er knaphed, skulle så vi så ikke – også på dette område – bruge pengene bedst muligt og ikke bare kaste dem efter en nostalgisk ide om, at værnepligt er sundt for den enkelte og godt for samfundet?