Giv lyd, hvis du skal på kursus eller lignende Grundlovsdag

Grundlovsdag er i udgangspunktet en fridag for HKKFs medlemmer. Kun vagttjeneste, uforudsete opgaver og opgaver af hastende karakter bør medføre, at du ikke kan holde fri. Og dem hører uddannelse og kurser ikke til. Derfor har du ret til kompensation i form af frihed en anden dag, hvis du skal på kursus eller uddannelse Grundlovsdag.
01. juni 2018

Reglerne er klare og er beskrevet i FPSBST 408-17, som er FPS' bestemmelse om ekstraordinær tjenestefrihed:

”Militært personale ydes tjenestefrihed med løn hele den 5. juni (Grundlovsdag). Tjenesten skal i udgangspunkt altid tillade, at der holdes fri.

Alene vagttjeneste, uforudsete opgaver og opgaver af hastende karakter bør medføre, at tjenesten ikke tillader, at der holdes fri 5. juni (Grundlovsdag)."

Hærstaben: Vi forventer, at bestemmelser bliver overholdt

I en mail til HKKF skriver Hærstaben, at de forventer, at ”Hærens myndigheder overholder gældende bestemmelser” og opfordrer til ”lokal opfølgning indenfor dette direktiv”. 

Den melding kommer efter, at HKKF har skrevet til Hærstaben om, at der nogle steder planlægges tjeneste i hæren på Grundlovsdag. Blandt andet kritiserede HKKF, at der var planlagt uddannelse til GEFION den 5. juni.

Løsningen i den konkrete sag er, at kollegerne gennemfører uddannelsen til GEFION fra den 4. til den 7. juni, men til gengæld får tjenestefri den 8. juni.

Hvad kan du gøre?

Som sagt opfordrer HKKF til, at medlemmer går til deres lokale tillidsrepræsentant, hvis de også er beordret på tjeneste eller uddannelse, som hverken hører under vagttjeneste eller er uforudset eller hastende.

Derefter kan tillidsrepræsentanten gå til den lokale chef og henvise til bestemmelserne og Hærstabens mail og kræve at få erstatning for tjenesten den 5. juni. 

Find din lokale tillidsrepræsentant her