Mindestenen blev afsløret i Camp Bastion i 2009 og flyttet til Oksbøllejren i 2014, hvor billedet er fra. Nu skal den beskyttes mod det danske vejr.

Helmand-mindesten sikres mod vind og vejr

Det barske vestjyske vejr tærer så hårdt på Helmand-mindestenen i Oksbøllejren, at der nu sættes et beskyttende glasskjold op.
01. november 2018

Mindestenen med navnene på de soldater, der døde som følge af missionen i Helmandprovinsen i  Afghanistan, blev afsløret i Camp Bastion den 9. februar 2009. Da Camp Bastion lukkede i 2014, blev mindestenen fragtet til Danmark, hvor den blev genindviet på sin nuværende plads i Oksbøllejren.

Men det danske vejr er hård kost for stenen. Derfor har Oksbøllejrens repræsentanter fra HKKF, CS og HOD taget initiativ til en bedre sikring af den ti år gamle mindesten. Det blev straks bakket op af chefen for
Hærens Kamp- og Ildstøttecenter, og nu går håndværkerne i gang med at etablere den nye glasbeskyttelse.

”Vi er rigtig glade for, at Oksbøllejrens ledelse, Værnsfælles Forsvarskommando (VFK) og  Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) har lyttet til os og nu sætter en bedre beskyttelse op rundt om stenen. Jeg har selv været med til at sætte messingplader med navngivne, faldne kolleger på stenen, da den stod i Camp Bastion, og jeg ved, hvor stor betydning den har for rigtig mange soldater og pårørende. Så det er vigtigt, at vi passer godt på mindestenen nu, hvor den er bragt hjem til Danmark”, siger forbundssekretær i HKKF Kurt Brantner.

Beskyttet – men stadig tilgængelig

Den nye beskyttelse vil bestå af en rundbuet ”mur” af glas, som vil danne et atrium. Rundbuen vil kunne åbnes, så mindestenen står frit under parader og andre mindehøjtideligheder. Atrium-pladsen vil blive overdækket af et glastag, der sikrer, at stedet forbliver tørt, men samtidig lyst og imødekommende.

”Stenen består til dels af afghansk beton, som skal holde de sten, der danner monumentet på plads. Men den saltholdige luft herude får betonen til at forvitre. Det smuldrer simpelthen. Messingpladerne går også op i limningen, men det er primært på grund af selve stenen og forvitringen, at vi syntes, det var en rigtig god idé, da soldaternes repræsentanter foreslog, at vi skulle bede VFK og FES om at gøre noget for at sikre mindestenen”, siger chefen for Oksbøllejrens Skyde og Sikkerhedskontor, major Stig Gunnar Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Den nye beskyttelse vil bestå af en rundbuet 'mur' af glas, der vil danne et atrium, og som kan åbnes, så mindestenen står frit under parader og andre mindehøjtideligheder.

Sammen med repræsentanter fra HKKF og de øvrige faglige organisationer fik han i maj sidste år sendt skrivelsen af sted, hvor man bad FES se nærmere på mindestenens skrantende tilstand. 

”Både vi og alle tre faglige organisationer er glade for, at stenen nu bliver sikret. For der er ingen tvivl om, at Oksbøl trods det barske vejr er den rigtige placering af mindestenen. Her er vi ude ved soldaterne. Alle  soldater, der skal udsendes, kommer jo igennem Oksbøllejren på et eller andet tidspunkt, inden de rejser  ud”, siger Stig Gunnar Larsen og tilføjer:

”Alle pårørende kan henvende sig i hovedvagten i Oksbøllejren og vil derefter blive fulgt ned til mindestenen. Inde i den kommende afskærmning bliver der etableret bænke langs glasvæggen, hvor de pårørende i fred og ro får lov at reflektere og mindes den soldat, de har mistet”.

Tekst og foto: Morten Fredslund

Fakta

Om Helmand-mindestenen

Hærens Mindesten for Faldne i Helmand blev sat op i Camp Bastion i Afghanistan af DANCON ISAF Hold 6 den 9. februar 2009.

Mindestenen er 233 cm høj fra bund til toppen af korset, der er lavet af våbenmekanikere i Camp Bastion ved hjælp af patronhylstre og patronbunde fra styrkens infanterikampkøretøjer og kampvogne.

Navnene på de dræbte soldater blev indgraveret af DANCON ISAF Hold 7 og de efterfølgende hold