operation x

HKKF-formand: Der må aldrig kunne rejses tvivl om soldaternes sikkerhed

TV2-udsendelsen Operation X sætter torsdag aften fokus på det, der tyder på at være årelange og alvorlige problemer med forsvarets indkøb af ammunition. Udsendelsen kan ses nu på TV2 Play.
18. juni 2020

Opdateret 19.6. med link til det uredigerede interview med FMIs direktør Flemming Lentfner. Se det her

Udgangspunktet er 10-året for en tragisk ulykke i Oksbøl, hvor to soldater mistede livet i forbindelse med anvendelsen af en let morter. Fungerende formand for HKKF, Kurt Brantner, har set programmet. Han har en dårlig smag i munden:

“Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, soldaterne ikke får det bedste af det bedste, når de er ude i felten. Det kan jeg simpelthen ikke leve med”, siger Kurt Brantner.

Fejl på fejl

Udsendelsen tyder på alvorlige problemer med indkøbeprocedurerne i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI. En pensioneret seniorsergent, der af forsvaret bliver kaldt den førende ekspert i ammunitionen, fortæller til TV2, hvordan han og andre flere gange har advaret mod netop den type ammunition, som førte til morterulykken.

Forsvaret har ved flere lejligheder købt ammunitionen fra leverandøren i en periode over 12 år angiveligt fordi, det var det mest økonomiske indkøb, fremgår det af programmet.

“Det kan ikke passe, at FMI gang på gang fornyer en aftale med en leverandør, der leverer ammunition, som er så fejlbehæftet, som TV2 viser i deres udsendelse. Det går jo udover sikkerheden for soldaterne. FMI lytter tilsyneladende ikke til de soldater, som har fingrene nede i sagerne og ved, hvad tingene handler om. Denne tendens bliver bekræftet endnu en gang i udsendelsen”, siger Kurt Brantner. 

Dybt godnat

I 2010 undersøgte Forsvarets Auditørkorps ulykken i Oksbøl. I årsrapporten fra 2010 hed det, at ‘der med stor sandsynlighed var tale om en teknisk fejl i mortergranatens stødrør kombineret med, at de to omkomne soldater ikke havde identificeret fejlen’. Ulykken skete i forbindelse med en skarpskydningsøvelse, hvor granaten eksploderede i forbindelse med afskydningen, hedder det videre i årsberetningen.

I Operation X fortæller seniorsergenten, at han aldrig kunne forstå, hvorfor de to soldater skulle have del i skylden for ulykken netop fordi, at der var så mange fejl i ammunitionen, hvilket i årevis var rapporteret til materieltjenesten.

“Det er dybt godnat, hvis forsvaret køber ammunition, som man ved ikke slår til, og at man ikke bare uddanner soldaterne med livet som indsats, men sender folk i krig med denne ammunition. Et sted, hvor soldaterne er dybt afhængige af, at ammunition og våben er så optimal, som overhovedet muligt. Det kan simpelthen ikke passe”, lyder det fra Kurt Brantner.

Middag med leverandør

Sagen bliver yderligere problematiseret af, at en indkøbsansvarlig i FMI sammen med leverandøren deltog i en middag på restaurant Kong Hans Kælder, der er et eksklusivt spisested i København. Dette skete angiveligt for at diskutere en reklamation over ammunitionen, og middagen karakteriseres i udsendelsen som værende i strid med loven af en ekspert i forvaltningsret.

“Det er i sig selv uordenligt at spise dyre middage med potentielle leverandører. Og det er slet ikke i orden, at FMI herefter igen køber ammunition fra denne leverandør, selv om de ved, at der er massive problemer med ammunitionen. Det er jo helt hen i hampen”, siger Kurt Brantner, der nu vil tage sagen op med FMI:

“Denne sag må undersøges til bunds. Det holder ikke, hvis man i 12 år har haft en så fejlbehæftet type ammunition, det siger sig selv. På vegne af vores medlemmer vil jeg forlange, at sikkerheden for vores soldater altid bliver sat højest, og at man altid ser mere på kvalitet end på prisen.”

Udsendelsen ‘Fejlskud i Forsvaret’ sendes på TV2 kl 20.00 og kan nu ses på TV2 Play. Den genudsendes 21. juni kl. 23.00.

Af Erik Holm