Hvad betyder den nye ferielov?

Den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020. Vi venter stadig på den nye ferieaftale og vejledning på statens område. Foreløbig er anbefalingen at gemme feriedage til 2020, hvis du vil være sikker på at holde tre ugers sommerferie og en uges efterårsferie.

31. marts 2019

CFU og Moderniseringsstyrelsen endnu ikke færdige med en ny ferieaftale og vejledning på statens område. Selvom det er nogen tid siden den nye ferielov blev vedtaget, kan vi derfor endnu ikke skrive, præcist hvordan loven kommer til at påvirke dig, der er ansat på HKKFs overenskomst. Så snart vi får aftale og vejledning, informerer vi om det.

Ændringerne i ferieloven handler først og fremmest om, hvordan du sparer op til ferie. Du har stadig samme antal feriedage og feriefridage som hidtil.

Dog skal du være opmærksom på, at du skal gemme op til fem feriedage, hvis du vil være sikker på både at holde tre ugers sommerferie og en uges efterårsferie i 2020.

Det skyldes, at optjeningen af feriedage fra 1. september 2020 bliver forskudt, så du fremover optjener feriedage løbende. Det er i modsætning til i dag, hvor du optjener feriedage i kalenderåret før, du skal afvikle dem. Derfor kan du i 2020 ikke nå at optjene fire ugers ferie inden oktober.

Arbejdsgiver kan ikke pålægge dig at overføre feriedage til kommende år. Du skal altså alene overføre ferie, hvis du selv har et ønske om at kunne holde tre ugers sommerferie og en uges efterårsferie. Vælger du ikke at overføre ferien, vil du selvfølgelig kunne blive pålagt at gå på arbejde.