Hviletider skal overholdes på vagt

Arbejdstilsynet har afvist at godkende en aftale om døgnvagter i Beredskabsstyrelsen. HKKF er glad for afgørelsen, som understreger, at arbejdsmiljøloven skal overholdes.
02. oktober 2015

Aftalen om døgnvagter i Beredskabsstyrelsen er indgået mellem CS, HOD og Forsvarsministeriets Personalestyrelse og har på intet tidspunkt haft direkte betydning for HKKFs medlemmer. 

Alligevel glæder HKKFs forbundssekretær Kurt Brantner sig over, at Arbejdstilsynet nu har afvist at godkende aftalen:

”Vi har været bekymret for, om aftalen om døgnvagter for Beredskabsstyrelsens område kunne få afsmittende effekt på hæren. Derfor er jeg selvfølgelig glad for, at afgørelsen fra Arbejdstilsynet fastslår, at man ikke uden videre kan tilsidesætte bestemmelserne om hviletid.”

”For HKKF er det afgørende, at vi passer på vores kolleger der, hvor vi kan. Arbejdsmiljøloven kan ikke altid overholdes under internationale operationer, hvor fjenden ikke respekterer 11-timersregler osv. Men hjemme i Danmark under helt almindelig tjeneste er der ingen undskyldninger: Her skal Forsvaret selvfølgelig overholde loven – og her er vi altså helt på linje med Arbejdstilsynet”.

11 timers hvile

For HKKFs medlemmer har hverken aftalen eller afvisningen af den direkte effekt: du skal stadig have 11 timers hvile indenfor en periode af 24 timer. 

"Mangel på hvile går ud over sikkerheden og kan få alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for den enkelte. Det er jo derfor, at der er lovgivning på området. Og jeg er glad for at Arbejdstilsynets afgørelse bekræfter at vi er enige om, at vagter skal planlægges, så vores medlemmer får den hvile, de har lovkrav på",siger Kurt Brantner.