BT undersøgelse

Medlemmerne om en konstabel erhvervsuddannelse

I en undersøgelse fra maj i år, svarede 229 konstabler og korporaler blandt på, om de synes, at konstabeluddannelsen skal være en erhvervsuddannelse. 60% svarede, at det er en god ide.
10. oktober 2017

Efter tjeneste i forsvaret skal man have et uddannelsesbevis, mener HKKF. Umiddelbart lyder det som en god ide, mener medlemmerne.

I en spørgeskemaundersøgelse foretaget af HKKF i samarbejde med HOD og dagbladet BT før sommerferien svarede næsten 60% af konstabler og korporalerne, at det er en rigtig god ide eller en god ide, at konstabeluddannelsen bliver til en erhvervsuddannelse. 

 “Det er ærgerligt, at man ikke kan få merit for sin tid i forsvaret. Jeg har brugt seks gode år af min ungdom på et rigtig fedt job, men hvis jeg vil noget andet, skal jeg starte forfra,” lyder det blandt andet fra en konstabel, der har svaret på spørgeskemaet. 

Savner kompetencer der kan bruges udenfor forsvaret

Undersøgelsen viste også, at mange konstabler ikke føler, de får kompetencer i forsvaret, som kan bruges i uddannelsessystemet, hvis de en dag vil prøve kræfter med noget andet.

Under 5% af de adspurgte synes i meget høj grad, de får gode kompetencer med videre. Og lige netop den problematik skal løses, mener HKKFs formand Flemming Vinther. 

“En erhvervsuddannelse vil lette overgangen til det civile. Det betyder, at de mange kompetencer, man får i sit arbejde, vil blive beskrevet på et sprog, som uddannelsesstederne, arbejdsmarkedet og eksempelvis jobcenteret kan forstå,” siger han.

Erhvervsuddannelsen kan være et springbræt videre, når eksempelvis fysikken ikke længere kan følge med i forsvaret. Den kan give merit og dermed et forspring på fremtidens studie eller læreplads.

“Vi vil lige præcis løse udfordringen med, at mange skal starte forfra. Når man stopper i forsvaret er det svært at beskrive ens kompetencer i forhold til et civilt job eller uddannelse. Det løser vi her, og samtidig skylder vi vores medlemmer at give hele uddannelsen et løft, så den bliver faglært,” siger Flemming Vinther.
 


Af Camilla Schouw Broholm

#soldateud

Fakta

Om undersøgelsen

I maj lavede BT en undersøgelse blandt forsvarets medarbejdere. HKKF og HOD sagde ja til at medvirke til ved at linke til undersøgelse fra vores facebook sider. 675 soldater svarede på undersøgelsen. 229 af besvarelserne kom fra konstabler og korporaler i hæren, som bl.a. svarede på spørgsmål om uddannelse og karrieremuligheder, som HKKF fik med i undersøgelsen. Fagligt Forsvar har bedt journalist Camilla Schouw skrive artiklerne her på baggrund af undersøgelsen. Camilla er tidligere journalist på BT og er initiativtager til undersøgelsen.

Artiklen er bragt i efterårsnummeret af Fagligt Forsvar.