Nyheder

Syg under ferien? Her er dine rettigheder

Hvis du bliver syg under din ferie, er det vigtigt, at du melder dig syg allerede på første sygedag. Ellers kan du ikke opnå den erstatningsferie, som du formentlig er berettiget til. Du kan nemlig ikke melde dig syg med tilbagevirkende kraft.

I HKKF oplever vi af og til, at medlemmer glemmer at melde sig syge, hvis de er blevet syge i løbet af deres ferie. Men det er vigtigt, at du husker at melde dig syg – for ellers er du ikke berettiget til kompensation.

Hvorvidt du er berettiget til kompensation, og hvor meget, afhænger dog af, om du er blevet syg før eller under afholdelse af din ferie. Herudover er det vigtigt, at du melder dig syg på den første sygedag, idet du først kan få erstatningsferie fra den dag, ligesom du ikke kan melde dig syg bagudrettet.

Hvis du bliver syg før ferien

Hvis du bliver syg, inden din ferie begynder, er du ikke tvunget til at påbegynde afholdelse af ferien. Du er nemlig dermed feriehindret - altså forhindret i at holde ferie, når du er syg. For hver dag, som du er syg i den tidsperiode, hvor du skulle have afholdt din ferie, har du derfor ret til en dags erstatningsferie. Varer din sygdom i for eksempel tre dage, betyder det, at du automatisk har ret til tre dages erstatningsferie.

Skulle din arbejdsgiver kræve dokumentation for din sygdom, skal du indlevere en lægeerklæring. Dog skal din arbejdsgiver selv betale for den.

> Læs også: Sigtet i en straffesag eller anmeldt i en disciplinærsag? Her er dine rettigheder

Hvis du bliver rask, inden din ferie slutter

Hvis du bliver du rask, inden den planlagte ferie slutter, skal du raskmelde dig og orientere din arbejdsgiver om, hvorvidt du vil holde resten af din ferie som planlagt, eller om du vil genoptage arbejdet og flytte hele din ferie til et senere tidspunkt.

Her bør du overveje varigheden af sygdommen, og de planer, du har for ferien. Hvis du for eksempel skulle have været på en rejse i tre uger, men er syg en uge, er det måske mere interessant at flytte hele ferien, i stedet for en uges erstatningsferie på et andet tidspunkt.

Vælger du at flytte hele din ferie grundet feriehindring, er du naturligvis nødt til at stå til rådighed for din arbejdsgiver, så snart du er raskmeldt igen. Du skal derfor give din arbejdsgiver besked om, at du ønsker at flytte hele din ferie og genoptage dit arbejde igen.

> Læs også: Øremærket barsel – nye regler for børn født den 2. august 2022 og derefter

Hvis du bliver syg under ferien

Bliver du syg under din ferie, har du også ret til erstatningsferie. Du kan dog ikke få erstattet de første fem sygedage, da det anses for en karensperiode.

Derfor er det vigtigt, at du husker at orientere din arbejdsgiver om din sygdom allerede på din første sygedag. Gør det gerne skriftligt, så du har dokumentation for din sygemelding. Karensperioden starter nemlig først fra det tidspunkt, hvor du orienterer din arbejdsgiver om din sygdom.

Din arbejdsgiver kan også her kræve lægelig dokumentation for din sygdom. Dette gælder ligeledes for de første fem sygedage. Bliver du sygemeldt under din ferie, skal du desuden selv betale udgiften til lægeerklæringen – i modsætning til, hvis du bliver syg inden ferie.

Hvis du bliver rask, inden din ferie slutter, skal du orientere din arbejdsgiver, og herefter give besked om, hvorvidt du påtænker at møde på arbejde, eller om du vil afholde resten af ferien. Hvis du ønsker at forlænge din ferie med det antal dage, du har været syg, kan du ligeledes aftale dette med din arbejdsgiver.

Har du usikker på dine rettigheder, hvis du bliver syg, er du altid velkommen til at kontakte HKKF’s faglige medarbejdere.

Siden er sidst opdateret: 20.02.23 kl. 13.41

Andre nyheder