Nyheder

Det skal du være opmærksom på, når du handler på nettet

Ikke alle hjemmesider er danske, selvom sproget er dansk. I stigende grad kommer kinesiske sider til, og det kan give dig problemer - især hvis du køber våben. HKKF oplever i stigende grad medlemmer, der har oplevet, at de bliver kontaktet af politiet efter et køb i god tro.
Foto: iStock

Internettet er fyldt med sider, der ligner danske webshops. De lokker med lave priser, men sikkerheden er i bund. For mange af hjemmesiderne er i virkeligheden kinesiske - også selvom sproget er dansk.
Og udfordringen er, at de ikke kender den danske lovgivning i Kina, hvilket betyder, at du kan komme i klemme.

I den seneste tid har vi i HKKF oplevet, at medlemmer har kontaktet os, fordi de har modtaget en skrivelse fra Politiet med en sigtelse for overtrædelse af våbenloven - efter at have handlet på nettet. Udover at den slags kan være en bekostelig affære, kan en overtrædelse af våbenloven også have store konsekvenser for din ansættelse.

Forsvaret modtager nemlig altid en orientering fra Politiet, hvis du er blevet ikendt en bøde eller fængselstraf, og det kan have ansættelsesmæssige konsekvenser. Ofte vil Forsvarets Efterretningstjeneste partshøre dig, fordi en sådan sag kan betyde, at du risikerer at miste din sikkerhedsgodkendelse. Og en sikkerhedsgodkendelse er nødvendig for ansættelsen i Forsvaret.

Ulovlige knive 

Du skal være særligt opmærksom, hvis du køber knive og andre effekter, hvor du er i tvivl om, hvorvidt anskaffelse kan betyde overtrædelse af våbenloven. Spørg altid myndighederne - for eksempel Politiet - hvis du er i tvivl. Det vil også være en god ide at rådføre dig med din leder eller militærpolitiet, hvis du bruger eller køber noget udstyr, som du ikke har fået udleveret af Forsvaret.

"Problemet opstår ofte, når medlemmer køber knive og får dem tilsendt fra for eksempel Kina, som efterfølgende viser sig at være omfattet af Knivlovens § 2. Det giver som regel en bøde, men afhængigt af overtrædelsens karakter kan det give yderligere problemer. Man risikerer for eksempel ikke kun at miste sit jagttegn i flere år, man får også en plet på straffeattesten, som kan give problemer med sikkerhedsgodkendelsen," siger konsulent i HKKF Flemming Fage Sørensen.

Kort sagt bør du se dig for og overveje, om det er risikoen værd at købe en billig kniv på en hjemmeside, som du ikke er 100 procent sikker på, om er dansk. For viser det sig, at kniven er ulovlig i Danmark, kan det medføre alvorlige konsekvenser for din fremtid.

Hav også in mente, at der findes en række ulovlige knive. Disse knive må man hverken erhverve sig, bære, besidde eller anvende. Det gælder både privat brug eller brug offentlige steder. Og det er ikke altid til at gennemskue, hvilken type knive, det er.

"Det kan være knive, som medlemmerne kan anvende i jobbet, men særligt knive, som er ”gummi”-påvirket, for eksempel af typen Tactical Folding Knife/Spring Assisted Knives, er problematiske," forklarer Flemming Fage Sørensen og uddyber:

"Disse knive ligner ganske almindelige foldeknive, men bladet er låst og kan påvirkes med en knap på ryggen af kniven. Når den påvirkes, springer kniven ud, fordi den ligger i spænd ved en gummipude. I reklamerne markedsføres disse knive typisk som foldeknive, men efter dansk lov er der tale om springknive, som er forbudt i Danmark."

Knivene, som er omfattet forbuddet, er:

  • Skarpe eller spidse våben, hvis klingen overstiger 12 centimeter.
  • Knive med tværstillet greb beregnet til stød.
  • Springknive og springstiletter.
  • Faldkniv og faldstiletter.
  • Foldeknive med todelt skæfte, hvis klinge kan foldes ud ved brug af en hånd (butterflykniv).
  • Knive, der er konstrueret til at hænge om hals eller skulder, og som fra denne placering kan trækkes ved brug af en hånd.
  • Kastestjerne, kasteknive, kasteøkser og lignende.
  • Kårdestokke og andre blankvåben, der fremtræder som en anden genstand.

Det er muligt at søge tilladelse til besiddelse af overstående knive, men det kræver et godt formål og en god forklaring på knivens brug førend, at Politiet godkender brugen af disse knive til privatpersoner.

Hvis du vil være sikker

HKKF har ligeledes eksempler på medlemmer, som er kommet i klemme, efter de har købt ammunition i udlandet, armbrøster, slangebøsser, genstande, der fremtræder som skydevåben (såsom kopivåben) og så videre. Forbundet har også set enkelte sager, hvor personer har købt aimpoint med laser til jagtformål, som i sig selv er ganske harmløse, men imidlertid er der et totalforbud mod at indføre disse uden tilladelse.

Det betyder, at hvis du køber noget i udlandet til jagt, våben eller lignende, bør du enten kontakte din lokale politiafdeling, Dansk Jagtforbund eller en advokat for at søge rådgivning, så du er sikker på ikke at købe noget forkert - hvilket nemt sker, idet markedet er ganske svært at gennemskue.

Vil du være 100 procent sikker, bør du helt undgå at købe disse effekter på nettet, men i stedet købe dem i den lokale jagtbutik.

Skulle du alligevel være uheldig, har HKKF desværre ikke mange muligheder for at hjælpe, idet der er tale om en civil sag. Forbundet anbefaler derfor altid, at man kontakter vores samarbejdspartner advokat Jakob Buch-Jepsen for råd og vejledning. Han kan som udgangspunkt kontaktes døgnet rundt på telefon 20422705 og mail: jbj@pbelaw.dk. 

Siden er sidst opdateret: 28.02.23 kl. 12.31

Andre nyheder