Forsvarschef Peter Bartram

Om forsvarschefen, facebook og ytringsfriheden

”Soldater skal hverken fyres eller i fængsel for at ytre sig”, siger HKKFs formand, efter at DR har offentliggjort en video, hvor forsvarschefen truer med auditører og fyring, hvis han oplever illoyale soldater.
19. marts 2016

"For det første: Vi skal alle sammen tale og skrive ordentligt til hinanden. Det gælder på sociale og andre medier, på talerstolen og på kasernen. Og det gælder for konstablen og for forsvarschefen.

For det andet: Soldater skal ikke fyres, fordi de ytrer sig. I Danmark er det heldigvis stadig tilladt at sige sin mening, og det må forsvarschefen så leve med."

Sådan siger HKKFs formand, efter DR den 18. marts offentliggjorde en video fra forsvarschef Peter Bartrams rundrejse i forsvaret. 

Bartram: Jeg har til hensigt at fyre folk…

På videoen siger Peter Bartram bl.a., at han ikke vil finde sig i den ”uhøviske tale på Facebook, hvor man kritiserer folk og sviner enkeltmænd og chefer til”, og at han er ”gået skridtet videre” ved at kontakte Forsvarets Auditørkorps. 

"Jeg har til hensigt at fyre de folk, jeg kan komme af sted med, som jeg synes er direkte illoyale”, siger forsvarschefen.

"Jeg har til hensigt at fyre de folk, jeg kan komme af sted med, som jeg synes er direkte illoyale”

Forsvarschef Peter Bartram

Videoen er optaget til et møde, hvor der primært var befalingsmænd og officerer til stede og er sendt til CS, der bl.a. er fagforening for befalingsmændene. CS har efterfølgende bedt forsvarschefen om en forklaring på et møde. Her har Bartram fastholdt sine udtalelser, ligesom han nu gør i pressen. Til DR siger Peter Bartram dog:

”Har jeg presset citronen og strammet skruen lidt? Det kan godt være. Men det er halvanden time på scenen, 25 steder rundt i landet, så det er i den kontekst, at det er givet”.

HKKF: Enig i kritik

CS har kritiseret forsvarschefens udtalelser, og HKKFs formand bakker op om kritikken:

”CS fastslår, at ytringsfriheden også gælder for soldater, og at det altså ikke er forsvarschefen som personligt kan vurdere, om en udtalelse er illoyal, eller en soldat skal fyres. Det er helt korrekt, og jeg synes, kritikken af forsvarschefens udtalelser er fuldt ud berettiget”.

Samtidig opfordrer Flemming Vinther alle til at tænke sig om, når de deltager i debatten:

"Forsvarschefens udtalelser er et eksempel på, at måden man siger tingene på, nemt kan komme til at skygge for indholdet. Jeg tror på, at Bartrams mål var at opfordre til en ordentlig tone i debatten, og her er vi jo alle enige. Men i stedet for at holde fokus på en respektfuld tone, vælger forsvarschefen at true med bål og brand, hvis man er illoyal. Det er jo en helt anden boldgade. Og her og her går forsvarschefen langt over stregen".

”Jeg bliver aldrig tilhænger af det meget ubehagelige og beskidte sprog, som nogen mennesker åbenbart mener er ok at anvende på fx Facebook, men det berettiger ikke forsvarschefen til at true folk med auditørkorpset, fordi de har en anden mening end ham”, slutter Flemming Vinter.