Politikere svigter ansvar i dagpengereformen

HKKFs formand Flemming Vinther er skuffet over, at politikerne skubber en stor regning for at reparere på dagpengereformen fra 2010 over på de nyuddannede.
22. oktober 2015

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har  den 22. oktober 2015 indgået en aftale om dagpenge. Målet er at rette op på de skader, dagpengereformen fra 2010 har skabt, men HKKFs formand Flemming Vinther er skuffet over, at det ikke er lykkedes politikerne at finde de penge, der skulle til for at indføre dagpengekommissionens og fagbevægelsens anbefalinger:

"Politikerne sender en ekstra regning til de nyuddannede uden børn. Det er dybt urimeligt", siger Flemming Vinther.

Han er især er skuffet over Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne:

"Venstre har hele tiden villet sende hele regningen til de arbejdsløse, men både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har talt om at, der skulle flere penge til for at indføre et retfærdigt, trygt og moderne dagpengesystem. Det er dybt skuffende, at det ikke er lykkedes de to største partier at finde de sidste penge, som skulle til."

De nyuddannede betaler

I forhold til kommissionens anbefalinger sender politikerne en regning på 300 millioner kroner videre til de nyuddannede. Det sker ved, at den såkaldte dimittendsats sænkes fra 82 procent til 71,4 procent - mod de 78 procent, som kommissionen anbefalede.

Undtaget er dog dimittender, som er forældre. De beholder den nuværende sats på 82 procent.

Forbedringer bevares

Politikerne har dog også fastholdt de afgørende forbedringer, kommissionens rapport indeholder. Og så har de lyttet til fagbevægelsen ved at indføre 3 karensdage (dage, hvor man ikke får dagpenge) mod de 8 dage, som arbejdsgiversiden og resten af kommissionen anbefalede.

"3 karensdage er absolut smertegrænsen for mig og har været et nødvendigt onde for at få de forbedringer, der skulle til for at få et trygt og retfærdigt dagpengesystem. Derfor er jeg selvfølgelig glad for, at arbejdsgivere og andre ikke er kommet igennem med at øge antallet af karensdage til 8”, siger Flemming Vinther.

Politikerne har også lyttet til fagbevægelsens ønske om at forbedre muligheden for at genoptjene dagpenge. Det giver mere retfærdighed i systemet, at småjob bedre kan betale sig, og at færre falder ud.

"Samlet set får vi nu et bedre dagpengesystem, som vil skabe større tryghed for alle danske lønmodtagere. Det er vigtigt, og det vil jeg bakke op om. Men jeg vil gerne advare politikerne mod at sende regningen for deres dårlige beslutninger videre til lønmodtagerne. Vi tager gerne ansvar og ser fremad. Det mindste, man kan forvente, er, at politikerne gør det samme".