testcenter aarhus

Soldater i aktion ved Corona-teltene

Rundt om i landet bliver en lang række af HKKFs medlemmer i disse dage indsat ved de nye Nationale Testcentre – de hvide test-telte, hvor danskerne kan blive testet for Coronavirus.
27. april 2020

”Vi har taget ’ja-hatten’ på”, fortæller konstabel Casper Lund fra 1. Forsyningskompagni, II LOGBTN ved Trænregimentet i Aalborg.

Sammen med kolleger fra kompagniet skal han fra i dag støtte politiet med adgangskontrol og trafikregulering ved det nye Corona-testcenter, der er opført på kaserneområdet i Aalborg.

Andre fra kompagniet skal udføre en lignende opgave i Hjørring. Foreløbig skal Casper Lunds enhed være på opgaven i den kommende uge.

”Det bliver en opgave, som vi skal udføre i samarbejde med politiet, og vi er klar. Jeg synes, det er en god opgave, for jeg vil gerne bidrage med det, som jeg nu kan her i Coronakrisen,” siger Casper Lund.

Casper Lund har tidligere været med i Operation Gefion, og han føler sig godt rustet til opgaven:

”Jeg tænker ikke, at opgaven bliver så slem, så det kan vi altså godt løse”.

Der er allerede fem testcentre i gang – ét i hver region – hvor de danskere, der skal testes for Corona, kan ankomme i bil og køre direkte ind til test i et telt, hvor sundhedspersonale står klar. Myndighederne er i gang med at rejse nye telte i Hjørring, Thisted, Viborg, Herning, Esbjerg, Kolding, Roskilde, Ballerup, Hillerød, Hvidovre samt på Bornholm, og målet er, at man kan teste 20.000 danskere dagligt.

I gang i Aarhus

Hvor Casper Lund og hans kolleger fra 1. Forsyningskompagni indsættes i dag, har andre af HKKFs medlemmer allerede været i gang et par dage.

Blandt andre OKS-1 Niklas James Allan, 3. Konstruktionskompagni, Ingeniørregimentet i Skive.

Sammen med fire kolleger har han siden onsdag assisteret med adgangskontrol ved det testcenter, der er opstillet ved Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus.

”Vi står ved indkørslen til området, og når folk ankommer, spørger vi, om de har fået en bekræftelse på, at de skal testes her. Derefter sørger vi for at guide dem mod det rigtige telt. Vi må ikke dirigere trafik, så vi skal egentlig bare fortælle dem, hvor de skal køre hen. Der ligger ikke så meget i det”, fortæller Niklas James.

I de første dage har han og kollegerne kørt frem og tilbage mellem Skive og Aarhus morgen og aften. Chefen er dog i færd med at finde lokal overnatning, men det er svært at finde militær indkvartering.

”De har prøvet fra dag 1 – men det er altså ikke lykkes endnu”.

Ud over de fem mand fra Skive er der også en enkelt vagt fra et privat vagtfirma, folk fra Beredskabsstyrelsen og så selvfølgelig sundhedspersonale, der foretager selve testene inde i teltene.

Kaotisk start

Niklas James fortæller, at der i de første par dage var ’knap så meget styr på tingene’, som han som soldat er vant til.

”Vi er jo fra forsvaret, og vi kan godt lide, at der er nogle specifikke retningslinjer. De civile har måske en lidt anden måde at gøre det på og al respekt for det. Vi er tålmodige mennesker, og vi vil selvfølgelig hjælpe der, hvor vi kan”, siger han.

I de første dage var der en del uro, fordi testteltene ved Vejlby-Risskov er opstillet med et stort kollegie som nabo. Og det harmonerede dårligt med adgangskontrol:

”Det var lidt kaotisk til at starte med. Der var ikke rigtig styr på, hvad der skulle ske. Vi gik i gang med at lukke området totalt ned, fordi vi ikke ville have, at der skulle komme uvedkommende. Men der ligger altså et kollegie lige her bag ved teltene, og beboerne blev sure, fordi de mente, at de er blevet ’frihedsberøvet’. Men nu har vi fået bedre styr på det, og der er kommet bedre retningslinjer”, siger Niklas James.

”Nu har vi droppet adgangskontrol, så alle kan komme og gå, som det passer dem. Det er heller ikke som på Gefion, vi har ingen beføjelser til at stoppe folk”.

Det lyder ikke som om, at der er så meget for jer at lave. Spilder I tiden?

”Altså, vi var jo alle blevet hjemsendt fra daglig tjeneste pga. Corona, så jeg synes, det er bedre at komme ud og lave noget, end at gå rundt derhjemme og lave ingenting”.

Værnemidler eller ej

Niklas James fortæller, at han og kollegerne står på pladsen og guider de mennesker, der skal til test, men at soldaterne ikke har nogle værnemidler udleveret. I modsætning til hovedparten af sundhedspersonalet, der står inde i teltene og laver selve testene.

”Vi har både bilister, gående og cyklister, der ankommer her. Vi har løftet vores bekymring over for Hærkommandoen i forhold til det med værnemidler, for vi vil egentlig gerne have det til rådighed. Vi har fået at vide, at det primært er raske mennesker, der vil komme her, men min personlige tolkning af den udmelding er, at det jo ikke er 100 procent sikkert”, siger han.

For James handler det blot om at have værnemidlerne til rådighed, for det vil give ham og kollegerne en ekstra sikkerhed. For eksempel hvis der pludselig ankommer mange mennesker til området.

”Vi har fået en befaling, der siger, at vi skal have udleveret værnemidler, men Sundhedsstyrelsen har ment, at vi ikke skal have det. Vi skal holde de to meters distance, og så har vi vores refleksvest,” siger han.

HKKF er i øjeblikket i dialog med Hærkommandoen for at få afklaret forholdene for de medlemmer, der løses opgaver i forbindelse med testcentrene, herunder klare retningslinjer for udlevering og brug af værnemidler. Det forventes, at godt 100 af HKKFs medlemmer vil være indsat i opgaven, når alle testcentre er åbnet.

Af Lars Bo Axelholm