corona rengøring

Store problemer med rengøring efter genåbning

Mange medlemmer melder om en rengøringsstandard, der er markant ringere end før covid-19.
03. juli 2020

Afstand, afspritning og grundig rengøring.

Alle i kongeriget ved, at det er sådan, vi bekæmper corona, og at det er forudsætningen for den genåbning af samfundet, der gradvis bringer os tilbage til en næsten normal hverdag.

Alligevel har mange af HKKFs medlemmer oplevet, at mens de selv tager ansvar for at holde afstand og spritte af, så er den gal med rengøringen.

Det fortæller Tom Block, der er medlem af HKKFs bestyrelse og HKKFs repræsentant i det centrale samarbejdsudvalg i FES, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

HKKF har skrevet til alle tillidsrepræsentanter for at høre, hvordan genåbningen er sket, og om der har været og er styr på rengøringen. Og det er der tilsyneladende overhovedet ikke.

”Vi har fået over 40 tilbagemeldinger, og flere af dem melder om en rengøringsstandard, der er dårligere end før nedlukningen. Nogle oplever, at hvor man før havde daglig rengøring, så bliver der nu kun gjort rent og tømt skraldespande en gang om ugen. Andre steder er rengøringen helt udeblevet”, fortæller Tom Block.

Tilbagemeldingerne viser desuden:
- Der er ikke større fokus på rengøring af kontaktflader. Man gør det selv, ellers ville det ikke blive gjort.
- Der er køkkener, der ikke bliver rengjort.
- Ingen rengøring i vagtbygninger i weekender og på helligdage. Det har resulteret i, at bygninger, der er bemandet 24/7/365, ikke er gjort rent i op til fire dage.
- Ved blå grænse i Nordjylland har man fået besked om, at der ikke er budgetteret med covid-19 rengøring. Derfor skal de selv tørre af og skifte sengetøj.

”Vi kan desværre konstatere, at det ikke drejer sig om et enkeltstående tilfælde, men at det er galt på langt de fleste garnisoner og etablissementer. Det er stærkt uacceptabelt, og derfor er det nødvendigt, at FES tager hånd om det”, siger Tom Block.

Han har været i dialog med FES og opfordret til en langt bedre kontrol med de rengøringsydelser, der er aftalt med ISS. Desuden har han opfordret til, at der hurtigst muligt udsendes retningslinjer for rengøringen, således at alle er klar over, hvad de kan forvente af daglig rengøring samt ekstra rengøringstiltag i forbindelse med covid-19.

”FES har sagt, at de er enige med os i kritikken og ønsket om at få bragt tingene i orden. Derfor vil de snarest udsende retningslinjer for rengøring og sætte gang i andre tiltag, der skal rette op på problemerne. Det er positivt, og det ser ud til, at de har fokus på at få løst problemerne”, siger Tom Block.

Han opfordrer alle HKKFs medlemmer til at gå til deres tillidsrepræsentant og/eller arbejdsmiljørepræsentant, hvis de konstaterer problemer med rengøringen. Tillidsrepræsentanten skal så gå til tjenestestedschefen med sagen, og arbejdsmiljørepræsentanten skal rejse det i arbejdsmiljøorganisationen. Hvis der ikke findes en løsning her, skal sagen hurtigt ind til HKKF. Kontakt arbejdsmiljørkonsulent Kim Larsen, mail kl@hkkf.dk, tlf. 33 43 21 63.

”De her ting skal bringes i orden hurtigst muligt. Det helt uacceptabelt, at rengøringen ikke lever op til standard. Jeg forventer selvfølgelig, at FES lever op til deres løfter om at gøre, hvad de kan, for at få styr på det, men vi har jo efterhånden mange års erfaring med problemer på rengøringsområdet, så derfor vil vi følge hurtigt op på problemer, der ikke bliver løst”, siger Tom Block.