Størrelsen gør en forskel

NATOs største militærøvelse siden 2002, Trident Juncture, kører på sidste vers, og knap 1000 danske soldater er på vej hjem. Her kan du møde to HKKF'ere, som har været med på øvelsen.
06. november 2015

Knap 1000 danske soldater i Reaktionskampgruppen er på vej hjem fra det 250 kvadratkilometer store Chinchilla øvelsesområde i det sydøstlige Spanien.   

”Det er et meget stort set-up, som jo har betydning for logistikken, og øvelser af den her kaliber er meget lærerige for os. Jeg har kun haft funktionen som forsyner i halvandet år, så jeg får rigtig meget ud af at se logistikken i et stort, realistisk set-up, som det her,” siger overkonstabel-1, Kristian, da vi møder ham i terrænet under øvelsens første fase.

Han er forsyningshjælper ved 4/II Jydske Dragonregiment, der er det regiment, som udgør grundstammen i Reaktionskampgruppen under den over tre uger lange øvelse, Trident Juncture:

”Det er især godt for de unge. Vi har et ret nyt hold med herned, og jeg tror det er rigtig sundt, at de får prøvet sig selv af under primitive feltmæssige forhold over en lang periode. Da vi for nylig var i Letland, var der en af de nye konstabler, der sagde op, fordi det med de lange øvelser ikke lige var ham. Og det er jo fint, at man får prøvet kræfter med det feltmæssige, før en eventuel udsendelse, hvor det virkelig gælder”.

En gigant øvelse

Trident Juncture har geografisk fundet sted i tre sydeuropæiske lande og har talt omkring 36.000 soldater, fordelt på ca. 230 forskellige typer militære enheder og våbenarter. Desuden har mere end 60 krigsskibe og 140 fly været med.

Fra dansk side har man fragtet 224 hjulkøretøjer, 73 pansrede bæltekøretøjer – heriblandt 12 Leopard-kampvogne – samt godt 80 containere og såkaldte flatracks med til Chinchilla øvelsesområde.

”Vi har været rigtig meget af sted på øvelser i udlandet, hvor deployeringen er blevet trænet igen og igen. Og denne gang er det faktisk gået over al forventning. Så jeg er ikke i tvivl om, at de mange øvelser nu begynder at give resultater,” siger korporal Henrik Bording, der er er forsyningshjælper og enhedens tillidsrepræsentant.

Soldater fra Reaktionskampgruppen har kun lige været hjemme og vende efter syv ugers øvelse i Letland, inden turen gik til Spanien.

”Men når vi har så mange øvelser, er det til gengæld rigtig vigtigt, at når vi kommer hjem og får fri, ja så har vi også fri. Der skal altså ikke komme hovsa-opgaver ind fra siden, der spolerer ens frihed sammen med familien,” siger Henrik Bording.