Foto: Emil Arnholt Mosekjær/Kristian Nielsen – OKS-1, mekaniker ved Forsvarets Vedligeholdesestjeneste, Aalborg Garnison

Voxpop om Covid-19: Kristian Nielsen

HKKF har talt med fire medlemmer og spurgt, hvilken indflydelse pandemien har haft på deres dagligdag. Her møder vi Kristian Nielsen, som er mekaniker ved Forsvarets Vedligeholdesestjeneste hos Aalborg Garnison.
20. juli 2021


Hvad har I lavet under pandemien?

Ligesom de fleste andre blev vi hjemsendt i marts og gik derefter hjemme indtil starten af juni, hvor værkstedet åbnede igen. Som mekanikere arbejder vi inden for en kritisk funktion – for bilerne skal jo stadig kunne køre. Vi havde reservedelene, så det var jo bare at gå i gang med at skrue, rydde ordrer og optimere værkstedet. 

Inden var vi desuden overgået fra 3. VEDL til FVT, hvilket blandt andet betød, at vi skulle gøre klar til såkaldt ISO-certificering. Det handler om arbejdsmiljø – korrekt udsugning, værktøj, arbejdsgange og den slags. 

Efter halvanden måned begyndte resten af medarbejderne så at vende tilbage. Og selvom der har været restriktioner af forskellig art, har vi siden da kunne køre biksen på nogenlunde normal vis. Der har godt nok været lidt længere ventetid på nogle reservedele, men så har vi bare ordnet noget andet imens.

Jeg synes sgu, det er værd at lægge mærke til, at selvom vi har tilbragt knap tre måneder hjemme og har haft et par tilfælde af Corona, er vi alligevel nået i mål med de ting, vi skulle. Der er blevet gået til stålet, for vi havde tydeligvis opbygget en masse skrue-energi, som skulle ud.

> Læs også om hvordan pandemien har påvirket Nicklas Funders arbejde som soldat

Hvordan var det?

Det har været træls, men i bund og grund har det fungeret fint. Fra start har der været nogle klare retningslinjer for, hvordan vi skulle løse vores opgaver uden at øge smitterisikoen. Her hjælper det heldigvis, at det her i forvejen er en verden af strukturer, som vi ansatte er vant til at leve efter. 

Det er faktisk mest det sociale aspekt ved jobbet, som har været ramt, fordi vi ikke har kunnet grille eller lave fælles idrætsarrangementer, som vi plejer. Det påvirker selvfølgelig korpsånden. Nu åbner det heldigvis snart op igen.

> Læs også: Soldater kommer i stigende grad til at tackle atypiske opgaver

Hvad har du fået ud af det som soldat? 

Jeg er nok blevet mindet om værdien af at være omstillingsparat. Hele vejen igennem har jeg desuden kunne gå på arbejde og få en løn, som gør, at jeg kan forsørge min familie. Og det kommer jeg også til på den anden side af pandemien – i modsætning til folk med konkursramte virksomheder eller usikre jobs. Det er en tryghed, man ikke skal underkende værdien af.

> Læs også: Hærens Corona-indsats har været en sejlads på ukendte farvande

Hvilken læring tror du, at forsvaret kan tage med fra denne her oplevelse? 

Jeg synes jo godt, de kunne have haft mere fokus på det fysiske. Vi har et arbejde, som inkluderer tunge løft og underlige stillinger, som kan belaste kroppen. Retningslinjer for arbejdsmiljø er fint, men hvad enten det er i felten eller på et værksted, har man i nogle tilfælde ikke andet valg end at afvige fra dem. 

Derfor har fraværet af idræt og træningsmuligheder helt klart påvirket min fysiske form, og jeg begynder at mærke mine skavanker poppe op igen, og det er det samme jeg har hørt fra andre. Det betyder blandt andet, at arbejdsstillinger, som normalt ikke var et problem, begynder at føles mere ubehagelige. Jeg kan bogstavelig talt mærke, at min krop forfalder.