Privatfoto/Mads Rytter – korporal ved Ruder 4-kompagniet, Jydske Dragonregiment

Voxpop om Covid-19: Mads Rytter

HKKF har talt med fire medlemmer og spurgt, hvilken indflydelse pandemien har haft på deres dagligdag. Her møder vi Mads Rytter, som er korporal ved Ruder 4-kompagniet hos Jydske Dragonregiment.
20. juli 2021


Hvad har I lavet under pandemien?

Da Mette Frederiksen trak stikket i marts sidste år, startede vi med at blive hjemsendt halvanden måneds tid, hvorefter vi blev bedt om at stille mandskab til de her testcentre, som begyndte at skyde op rundt om i landet. Så vi har både været i København og Maribo, hvor vi har stået og guidet folk de rigtige steder hen.

Hvordan var det?

Det er hverken noget, der udfordrer dine soldaterfærdigheder eller giver sved på panden, men nogen skulle jo gøre det. Og som soldat arbejder du for Danmark, hvad enten det foregår i udlandet eller herhjemme. Det var sådan set hyggeligt nok, for man mødte en masse kollegaer fra hele landet. Derudover fik vi 2.000 kroner ekstra om ugen for det, hvilket heller ikke er helt uvæsentligt.

> Læs også om hvordan pandemien har påvirket Kristian Nielsens arbejde som soldat.

Hvad har du fået ud af det som soldat?

Altså på den ene side har det da været lækkert at kunne holde fri, for jeg har både fået sat huset lidt i stand og brugt en masse tid sammen med damen. Men som soldat er det jo ikke noget, man kan holde sig kørende på i længden. Rent fagligt har jeg heller ikke fået noget udbytte af at stå ved et testcenter.

Til gengæld kan jeg godt love dig for, at vi fik travlt, da vi kom tilbage til regimentet i august og skulle gøre klar til at gå på beredskab. Der var lige et defensivt uddannelsesmodul med vores IKK'er og en hulens masse angreb, der skulle indhentes. Oprindeligt skulle vi også have haft tre 12-mandsgrupper til Afghanistan og to hold til Kosovo. Det første bliver jo ikke til noget nu, hvor vi trækker os ud.

I november skulle vi have været på bataljonsøvelse, men lige inden udbrød der Corona i Viking-coy, så derfor kom vi ikke med. Det var jo lidt træls for dem, når nu vi havde gået tre kompagnier og gravet nogle lækre kampstillinger ugen forinden. Staben nåede nærmest også kun til Oksbøl, så blev de sendt hjem igen. Så rent operativt har pandemien haft nogle konsekvenser for os.

> Læs også: Soldater kommer i stigende grad til at tackle atypiske opgaver

Hvad tænker du, at forsvaret eventuelt kan tage med sig af læring fra alt det her?

Vi har brugt rigtig meget tid på at gå derhjemme uden at være soldater. Og det er sgu lidt op ad bakke, når man skal blive klar til beredskab, INTOPS og samtidig har fået en masse nye folk ind. Så der skal helt klart findes på nogle modeller, der så vidt som muligt bevarer enhedernes kampkraft. I stedet for at sende alle hjem kunne man skiftevis have en deling fra hvert kompagni inde, som er i deres egen boble og bliver testet løbende. Derved kan de stadig gennemføre uddannelse og opretholde deres færdigheder.

Men der er jo ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for et eller andet. Min kæreste har vel efterhånden set så meget til mig, at jeg kan tage på INTOPS næste gang med god samvittighed.

> Læs også: Hærens Corona-indsats har været en sejlads på ukendte farvande