Nyheder

Soldater fik forkert ferievarsel

Medlemmer af HKKF fik varslet ferie to dage før afholdelse. Det er brud på reglerne, og derfor skal FPS betale bod til HKKF, og medarbejderne skal have tilbageført den pågældende ferie og frihed.
Foto: Emma Kirketerp, Forsvarsgalleriet

To dages varsel er langt fra nok, når soldater bliver bedt om at holde ferie.

I februar 2022 blev omkring 50 HKKF-medlemmer fra forskellige regimenter varslet til at holde ferie eller anden frihed. Varslet kom fredag den 11. februar, og ferien skulle afholdes fra mandag den 14. februar og en uge frem.

”Det er et brud på ferielovens § 9, stk. 2 og statens arbejdstidsaftales § 10, stk. 2. Vi vurderer ikke, at medarbejderne kunne varsles afvikling af ferie eller særlige feriedage i uge 7 og heller ikke merarbejde eller lignende mandag den 14. februar 2022,” forklarer Natasha Engstrøm Zibrandtsen, der er faglig konsulent hos HKKF.

Soldaterne skulle oprindeligt have været en del af Gefion, men på grund af situationen i Ukraine blev beredskabet øget i Forsvaret, og det betød, at de danske soldater blev trukket væk fra grænsekontrollen og andre bevogtningsopgaver. Men før medlemmerne skulle deltage i beredskabet, skulle de altså afholde en uges ferie.

Læs også: Danske soldater forlader Gefion til fordel for NATO-beredskab

Ifølge Natasha Engstrøm Zibrandtsen skal arbejdsgiver dog varsle senest tre måneder før, at hovedferien begynder, og senest én måned før ferien begynder for øvrige feriedage. Hvis ikke arbejdsgiver overholder reglerne, skal den betale for tjenestefrihed.

Tilbageført ferie 

Sagen er netop blevet afsluttet af HKKF’s faglige team, der endte med at indgå forlig med FPS. Som konsekvens modtager HKKF en bod på 25.000 kroner, og i forhold til godtgørelse til medlemmerne gælder det, at:

  • Medarbejdere, der afviklede ferie, får ferien tilbageført. 
  • Medarbejdere, der afviklede særlige feriedage, får ferien tilbageført og udbetalt.
  • Medarbejdere, der afviklede afspadsering og/eller øvrig frihed tilbagejusteres, således at varslet på 80 timer overholdes.

Læs også: Syg under ferie? Meld dig syg med det samme

Som medarbejder er det vigtigt, at du er opmærksom på, at din chef varsler ferie med det korrekte varsel. Når ferien er fastlagt, kan ferietidspunktet som udgangspunkt ikke ensidigt ændres – hverken af dig eller arbejdsgiver. Du kan eventuelt læse mere her

Har du spørgsmål til ferie eller varsling, kan du kontakte HKKF’s faglige team på faglig@hkkf.dk eller på telefon 33 43 21 78.

Regler for varsling

Siden er sidst opdateret: 17.05.23 kl. 12.20

Andre nyheder