Nyheder

”Vi kan ikke vente med tiltag til efteråret”

Der er brug for initiativer, der kan fastholde Hærens konstabler og korporaler. Og der er brug for dem nu. Det får konsekvenser, hvis man først forhandler initiativer på plads til efteråret.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

”Man må ikke undervurdere den effekt, det har at få gjort noget for fastholdelsen her og nu. Det er forudsætningen – og essentielt – for, at vi kan lykkes med alt det andet,” sådan lyder det for forbundsformand Tom Block fra HKKF – Soldaternes Fagforening efter dagens pressemøde om det kommende forsvarsforlig.

Han er glad for, at der er kommet en solid økonomisk ramme på plads, men savner konkrete planer for her-og-nu-tiltag, der skal styrke fastholdelsen af Hærens ansatte. Først i efteråret vil man begynde at se på mulige fastholdelsesinitiativer – og det er for sent ifølge Tom Block:

”Politikerne begyndte at tage problemerne alvorligt, da russerne gik ind i Ukraine, men der er endnu ikke sket noget, selv om vi mangler hver fjerde kollega.”

Forbundsformanden er bange for, at grænsen er nået for Hærens konstabler og korporaler.

”Jo længere tid, der går, jo mere frustrerede bliver de derude. Vi er dér, hvor folk ikke vil mere. De føler sig ikke taget seriøst. Og vi kan ikke tåle at miste flere erfarne folk. Deres kompetencer er alt for vigtige,” siger Tom Block.

Presset er for stort

Regeringen planlægger at forhandle konkrete initiativer på plads i løbet af efteråret – herunder også planer for fastholdelse af landets konstabler og korporaler, men det er ikke tids nok ifølge HKKF – Soldaternes Fagforening.

”Nogen vil mene, at efteråret er lige om hjørnet, men det er sommeren 2024 også, hvor man vil sende mellem 700-1.200 soldater af sted til Letland. Hvis vi ikke gør en indsats for at fastholde vores folk, så bliver den manøvre ikke en succes – hverken ude eller hjemme. Presset på den enkelte soldat er simpelthen blevet for stort,” siger Tom Block.

Man burde ifølge HKKF allerede nu igangsætte uddannelsesinitiativer og implementere den erhvervsrettede konstabeluddannelse bredt, ligesom man burde sikre konstablerne et løft af lønnen, der er blandt landets laveste.

”Man kan åbenbart ikke finde og øremærke de 150 millioner kroner, der er brug for her og nu for at styrke fastholdelsen af vores folk – men man kan godt finde en masse penge at sende til Ukraine. Der er ingen tvivl om, at vi skal hjælpe Ukraine, men i denne sammenhæng sender det et uheldigt signal til vores folk derude,” siger Tom Block og fortsætter:

”Signalet til vores folk er, at de ikke er vigtige nok. Det er lige så vigtigt at sikre fastholdelsen herhjemme, som det er at sende penge til Ukraine. Begge dele skal prioriteres.”

Siden er sidst opdateret: 30.05.23 kl. 12.42

Andre nyheder