Nyheder

Kasseeftersyn skal afklare, hvor Forsvaret bør styrkes

Forsvarsministeriet har igangsat et kasseeftersyn, som skal afklare Forsvarets udfordringer. Forbundsformand for HKKF roser initiativet, men opfordrer til at inddrage medarbejderne i processen, så man er sikker på at sætte ind de rigtige steder.
Brave Lion er netop gået i gang! Omkring 2.200 danske soldater og et litauisk kompagni samles til den årlige, store hærøvelse. I løbet af halvanden uges intensiv øvelse skal enhederne fra 1. Brigade træne samarbejde på alle niveauer. Foto: Frederikke Fredriksen

Forsvaret skal have et mere solidt fundament, og forholdene for soldater og ansatte skal forbedres. Sådan lyder det nu fra Forsvarsministeriet, som igangsætter et kasseeftersyn, der skal afklare, hvor de største udfordringer i Forsvaret er.

Kasseeftersynet er iværksat på baggrund af Det Nationale Kompromis fra marts 2022, hvor man besluttede at afsætte 3,5 milliarder kroner årligt i år og, i lyset af krisen med Rusland, løfte udgifterne til forsvar og sikkerhed til to procent af BNP inden udgangen af 2033.

I første omgang peger Forsvarsministeriet på seks områder, hvor der er væsentlige udfordringer, der blandt andet berører IT-området, materiel og udfordringer med rekruttering og fastholdelse.

Forbundsformand i HKKF, Tom Block, roser, at man nu danner sig et overblik over Forsvarets udfordringer, så man kan investere de rigtige steder. Han er også enig i de seks områder, som ministeriet har udpeget, men han fremhæver rekrutteringen og fastholdelse som en af de helt store udfordringer, hvor man ikke kan vente med at sætte ind.

”Vi har 816 ledige stillinger under Hærkommandoen, og det er svært at holde på de eksisterende og erfarne soldater, fordi de ikke kan holde til presset. Derfor forventer vi også, at de penge, der til næste år tilføres i det indeværende forlig, prioriteres på de områder, hvor det gør mest ondt. For vi skal have flere kollegaer, i særdeleshed i konstabel- og korporalgrupperne,” siger Tom Block.

> Læs også: Træning sat skakmat: Loft på kilometer kommer til at koste bønder

Ukrainekrigen afslører alvorlige sprækker

Resultaterne og de økonomiske konsekvenser skal nu analyseres nærmere, ligesom håndteringen af forsinkede forligsprojekter skal bringes i orden, lyder det fra Forsvarsministeriet.

”Danmarks sikkerhed er udfordret på en række områder. Ruslands invasion af Ukraine er en åbenlys trussel mod fred og stabilitet i Europa. Det skal Danmark fortsat kunne bidrage til at håndtere. Samtidig er det tydeligt, at spændinger i Nordatlanten og Arktis vil betyde øget dansk tilstedeværelse. Det understreger alt sammen behovet for at styrke fundamentet under Forsvaret,” siger Forsvarsminister Morten Bødskov (S) om tiltaget.

Tom Block mener, at netop krigen i Ukraine for alvor har afsløret, hvor Forsvarets svagheder er.

”Det viser de store og alvorlige sprækker, hvor Forsvaret ikke kan vente på, at der går flere år ind i et nyt forlig. Så vi er glade for, at man laver et kasseeftersyn, og at der kommer flere penge, men der er bare nogle ting, som ikke kan vente,” pointerer HKKF’s forbundsformand og fortsætter:

”Så hvis det her skal lykkes, skal fundamentet, vi står på, styrkes, og der skal bygges ovenpå. Derfor forventer jeg også, at medarbejderne bliver inddraget i processen - både på centralt hold og i de lokale samarbejdsudvalg. For det er medarbejderne, som ved, hvor det gør ondt.”

De seks udfordringer i Forsvaret:

  • Større nedslidning af materiel end forventet
  • Udfordringer på IT-området med teknisk gæld og nye krav til digitalisering
  • Efterslæb på Forsvarets ejendomsområde
  • Udfordringer med rekruttering og fastholdelse af personel
  • Behov for styrket finansiel kontrol
  • Flere forsinkede forligsinitiativer. 

> Læs også: Der er ikke længere en frist for at få second opinion af speciallæge

Siden er sidst opdateret: 20.02.23 kl. 14.14

Andre nyheder