Nyheder

HKKF mener: Regeringsgrundlag giver håb for Forsvaret

Forsvaret er godt repræsenteret i SVM-regeringsgrundlaget, mener HKKF, som byder ny minister velkommen. HKKF er dog kritisk overfor, at regeringen vil fjerne en helligdag for at styrke Forsvaret.

Det nye regeringsgrundlag har gode toner, når det gælder forsvarspolitikken, og der er et tydeligt signal om, at Forsvaret vil blive prioriteret af den nye SVM-regering, når Venstres formand og tidligere militærmand, Jakob Ellemann-Jensen (V), vælger en post som forsvarsminister.

Det er positivt, da Forsvaret står overfor en række store udfordringer i de kommende år.

Når vi ser på regeringsgrundlaget, er vi glade for, at der trækkes en rød tråd mellem Forsvaret og civilsamfundet, når det gælder om at få fat i unge. Det er helt rigtigt set. Det er desuden tydeligt, at HKKF’s arbejde på Christiansborg har betalt sig – der sættes nu lighedstegn mellem fastholdelse af soldaterne og uddannelse.

Derfor håber vi, at den nye regering, som den tidligere, fortsat ønsker at gøre soldaterne reelt faglærte og satse på erhvervsrettet konstabeluddannelse (EKU), for det er vigtigt, at konstablerne og korporalerne indtænkes i udviklingen af Forsvaret, så de også får mulighed for at uddanne sig, avancere og gøre karriere i Forsvaret. Det er nemlig det, som vil fastholde de ressourcestærke unge, men også det, der vil kunne nå de unge, som ellers har svært ved at finde deres fødder i uddannelsessystemet.

Alt i alt mener HKKF, at det ser rigtig fornuftigt ud. Det er eksempelvis også klogt, at man vælger at fremrykke løftet på de to procent af BNP med tre år. Forsvaret har brug for de 4,5 milliarder kroner, det giver, og vi håber, at det betyder, at der endelig bliver investeret i Forsvarets medarbejdere.

Men der er én ting, som vi er meget kritiske overfor. Og det er lighedstegnet mellem at afskaffe en helligdag og lappe det økonomiske hul i Forsvaret. Udover at den dårlige økonomi er politisk skabt igennem en årrække, kan det nemlig tolkes som, at soldaterne bliver forgyldt, mens de hårdtarbejdende lønmodtagere mister en fridag.

Det er en uheldig formulering, fordi soldaterne jo er nogle af dem, som arbejder på de skæve tider og har lange vagter, der nogle gange varer månedsvis, for at beskytte vores samfund - alt sammen til en urimelig lav løn. Hvis lønmodtagere – inklusive soldaterne – skal arbejde mere, bør det forhandles som en del af overenskomsten og ikke komme fra en regering. Regeringen giver dermed arbejdsgiverne et es i ærmet til de kommende OK-forhandlinger.

Så selvom der er positive toner, læner HKKF sig dog ikke tilbage. Det bliver et langt, sejt træk at få Forsvaret genoprettet, og derfor vil vi i den kommende tid køre en kampagne under titlen:

'Vi passer på Danmark, hvem passer på os?'

Den er henvendt til politikerne og handler om fem mærkesager, som kan forbedre forholdene for HKKF’s medlemmer, og hvordan politikerne konkret både kan hjælpe os og samfundet ved at imødekomme disse forhold.

Kort sagt – arbejdet er først lige begyndt. Men grundlaget er godt. Og hermed den første af mange opfordringer til Forsvarsministeren om at prioritere HKKF’s medlemmer - Forsvaret har brug for os og får endnu mere brug for os i fremtiden.

Tom Block
Forbundsformand, HKKF

> Læs også: Tid til forandring i Forsvaret

Siden er sidst opdateret: 16.05.23 kl. 16.51

Andre nyheder