Nyheder

Beredskabet har betydet flere timer i det grønne

Soldaterne ved 2/I/GHR er en del af det skærpede beredskab. Kom med 1. deling på øvelse, der for dem er en almindelig hverdag, hvor de dygtiggør sig i det, de kan.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

Af praktiske og sikkerhedsmæssige hensyn har vi valgt at lade nogle af soldaterne optræde med kun dele af deres navn eller jobfunktion. 

Fire slørede Piranhaer holder på stribe og får et velfortjent hvil. Det samme gør soldaterne. På en dag som i dag beviser Forsvarets multi-terræn-sløring (MTS) sit værd. Med uniformerne går soldaterne næsten i et med den tørre danske forårsnatur. 

Middagssolen står højt på himlen, der er helt blå på nær et par tynde, sporadiske skyer. Den varmer godt på soldaterne, mens de fleste bruger pausen på at få noget næring i kroppen, inden de skal i gang igen. 

Soldaterne fra Gardehusarregimentets 2. mekaniseret infanterikompagni har været ude i terrænet ved Antvorskov Kaserne siden 07:45.

”Men det er okay, når vejret er, som det er,” lyder det fra en konstabel.  

Det er 1. deling fra kompagniet, som Fagligt Forsvar møder ude i terrænet. De er en del af 1. panserinfanteribataljon, som indgår i det danske bidrag til NATO Readiness Initiative (NRI), der i begyndelsen af februar fik skærpet beredskabet til maksimalt fem dage. 

På trods af udfordringer med overarbejde og inddraget ferie, som beredskabet har medført, er der også noget, der for soldaterne er, som det plejer. Nemlig undervisningen i det grønne. 

Fagligt Forsvar var i slutningen af marts med delingen på øvelse, og på det tidspunkt havde NATO endnu ikke anmodet Danmark om at udsende en kampbataljon til Letland. Det er derfor tiden før anmodningen, som soldaterne i det kommende forholder sig til. 

> Læs også: Reglerne for ferie og arbejdsmiljø gælder også under forhøjet beredskab

Mere tid til uddannelse

" For os er det en helt almindelig hverdag, hvor vi dygtiggør os i det, vi kan. Beredskabet har givet os mere tid og råderum til at uddanne os. "
Vognkommandør på Piranha 5

Da beredskabet blev aktiveret, blev soldaternes arbejdsdage længere, men soldaterne mærker ikke den store forskel nu. 

”Det var et større arbejdspres i begyndelsen, men vi træner uanset hvad. Vi blev certificeret sidste år, så vi har klargjort en masse ting,” siger Falk, der er PMV-kører. Hun fortsætter:

”Det er altid lidt ustabilt, når vi ikke havde forventet, at det blev aktiveret. Men det har været en god træning i, hvor hurtigt vi kan være klar”. 

Personligt er hun helt afklaret med den uvisse situation, at hun ikke kender tidshorisonten, og om en udsendelse ligger for døren. Det er en af vognkommandørerne enig i. Han mener, at beredskabet har været en læring, uanset om soldaterne skal afsted eller ej. 

”For os er det en helt almindelig hverdag, hvor vi dygtiggør os i det, vi kan. Beredskabet har givet os mere tid og råderum til at uddanne os,” siger han. 

Han fortæller, at soldaterne som en del af beredskabet har været på to øvelserne. Det er ifølge ham rigtig godt for en enhed, at man får den træning sammen. 

Da klokken slår 12:45 er pausen slut. Med befaling fra kompagnichefen fatter soldaternes deres grej og gør klar til øvelsen ”opsiddet storm”.

> Læs også: Er der skilsmisser eller opsigelser i luften?

Indsigt på fjenden

Der er helt stille. Fugle flyver roligt rundt og synger, og man kan høre vinden hvisle i de tørre grene. På nuværende tidspunkt skulle man ikke tro, at det er et aktivt militært øvelsesterræn, men de dybe panserspor vidner om noget andet. 

Dagens øvelse ”opsiddet storm” skal træne soldaterne i, hvordan de skal reagere, når de bliver beskudt. Momenterne går i position inde i skovbrynet, så de har udsigt til piranhaerne, der vil komme fra det åbne. 

Efter noget tid begynder en svag motorlyd at rumle i horisonten. Lyden overdøves af nogle knald og efterfølgende råb, der viser sig at komme fra en gruppe værnepligtige fra HESK, der øver i samme område. Da de holder inde, begynder fuglene at synge igen.  

Pludselig kommer der nogle brag, der får de værnepligtiges skud til at blegne. De høje knald giver ekko i hele området, og på en lige række kommer de 32 tons tunge køretøjer til syne. Soldaterne har erkendt fjenden og besvarer ilden. 

Soldaterne fra 1. deling skal forsøge at blive i det pansrede køretøj så længe som muligt, mens de nærmer sig fjenden. Med høj fart styrer køretøjerne mod skovbrynet for at presse fjenden tilbage ind i skoven. Da de holder stille, lægger den tørre støv fra jorden sig som et røgslør om soldaterne, der stormer ud af køretøjerne mod skoven. 

Soldaterne falder ned i skoven, og de høje brag fra Piranhaernes 12,7 millimeter tunge maskingevær bliver erstattet af LMG-skytterne. 

En af soldaterne har fået indsigt på en infanterist. 

”Kan du se ham deroppe?” råber han til kollegaen ved siden af.  

Skudsalverne fortsætter mod fjenden, der er blevet presset langt tilbage. 

Ros fra chefen

Efter øvelsen er der samling med kaptajn Dennis Bjørklund Christiansen, der er kompagnichef. 

De fleste soldater har smidt hjelmen, så de kan få luft til hovedet. I hænderne har de deres notesbøger, så de kan skrive feedback ned. 

”Det ser okay ud,” siger kaptajnen til soldaterne. ”Det var ikke helt skidt”. 

Han roser delingen for hurtigt at komme væk fra det åbne terræn og ned i skovkanten. Soldaterne vælger nogle gode steder at gå i stilling, og de kommer hurtigt med i kampen og får presset fjenden tilbage. 

Med både fastholde- og forbedrepunkter på blokken, er soldaterne klar til at gentage øvelsen. På 10 minutter skal soldaterne greje op og gøre køretøjerne klar til en tur mere. 

> Læs også: "Mission Letland" lægger pres på hjemmefronten

Ingen dumme spørgsmål

Med på øvelsen er Simon, der er delingsfører for 1. deling. Han har været i Forsvaret længe og har to udsendelser bag sig, men hos Gardehusarregimentet er han ”ny i butikken”. 

Da Fagligt Forsvar taler med ham, har han været ansat i en lille måned. Han er derfor blevet kastet ud i rollen som fører for nogle soldater, der er i skærpet beredskab. Og det stiller nogle krav. 

”Soldaterne følger med i nyhederne, og hvad der sker i Ukraine. Vi prøver ledelsesmæssigt at spille med åbne kort, og jeg fortæller dem, hvad jeg ved omkring situationen. Jeg gør meget ud af, at der er ingen dumme spørgsmål,” siger han og fortsætter:

”Men trods situationen i Ukraine og det forhøjede beredskab, så fortsætter verden. Soldaterne træner som normalt, selvom timerne i det grønne har været flere,” siger Simon. 

Han forklarer, at soldaterne er positive og motiverede. Men for ham er det også vigtigt, at soldaternes dage er så tæt på normale som muligt, så hverdagen kan hænge sammen med familierne derhjemme. 

Klar til en ny dag

Som alle andre dage i det grønne, slutter dagen af med vedligeholdelse. Én efter én triller Piranhaerne ind foran garagen, og ud hopper soldaterne. Delingsfører Simon giver en kort melding, inden soldaterne fyrer op for en soundboks, der blæser musik langt væk fra garagens rå vægge. 

Med fælles hjælp bliver køretøjer og magasiner tømt for ammunition, og alle våben bliver båret ud, adskilt og rengjort. Opgavefordelingen virker indøvet og effektiv. 

Ifølge soldaterne har det været en god dag. Øvelsen gik godt, og dagene med sløring i skærmen er grunden til, at mange er i Forsvaret. Dagens sidste tur i Piranha går til vaskeanlægget. De sidste spor af felten skal vaskes af, så køretøjerne kan stå skarpt til dagen efter. Til endnu en dag i det grønne.

> Læs også: Cyberområdet er en vigtig del af det nationale forsvar

Siden er sidst opdateret: 20.02.23 kl. 14.50

Andre nyheder