Nyheder

Sådan kan Forsvaret fastholde soldaterne

HKKF’s medlemsgruppe forlader i stor stil Forsvaret. Årsagen skal findes i uattraktive løn- og arbejdsforhold samt manglende muligheder, forklarer HKKF’s forbundsformand Tom Block.
Foto: iStock

Hvor mange konstabler og korporaler mangler der i Forsvarets arbejdsstyrke?

”861 konstabler og 171 korporaler. Enhederne i hæren er så tyndt bemandet med konstabler, at en fjerdedel af stillingerne står tomme. Konstabler er kun i Hæren i gennemsnitlig tre år, men i kamptropperne er det endnu værre – her bliver folk kun i 24-26 måneder.”

Hvad har det af konsekvenser?

Forsvaret kan ikke sende hold 3 til Letland, og til dagligt skal soldaterne løbe rigtig stærkt. Det gør vores medlemmer gerne i en periode, men når de indser, at der ikke er udsigt til flere kolleger og ressourcer, og lønnen ikke svarer til deres kompetencer, går det ud over arbejdsglæden. At det samtidig er svært at gøre karriere som konstabel, får soldaterne til at forlade Forsvaret for at få en ”rigtig” uddannelse. Det er ærgerligt, fordi Forsvaret jo ikke har svært ved at rekruttere soldater.”

Hvorfor er uddannelse så afgørende?

At bruge flere år et sted uden at få papir på det, er ikke attraktivt for unge i dag. Også mere erfarne soldater har svært ved at komme videre, når de ikke længere kan holde til de fysisk belastende opgaver. Derfor har vi fokus på Erhvervsrettet Konstabeluddannelse (EKU), som gør  konstabelgruppen faglært og militære lærlinge, så konstablerne får flere muligheder for at  specialisere sig. Man burde investere endnu mere i uddannelse, så det blev nemmere for konstabelgruppen at stige i graderne, og så vi kunne få nedbrudt de usunde hierarkier og udnyttet det talent, vi har.”

Ofte skriver medlemmer i debattrådene på HKKF’s Facebook, at det er lønnen, der er problemet. Er du ikke enig i det?

Jo, lønnen er en udfordring. Det gør, at værnepligtige ikke søger videre, og at konstabler og korporaler ikke bliver i Forsvaret. Men uddannelse er afgørende for at få en ordentlig løn, for at være ufaglært er lig med at få mindre i løn, hvorfor vi har så stort fokus på uddannelse. Oveni er der heller ikke længere gulerødder som tjenestemandsansættelser, der tilbyder attraktive vilkår, og derfor er pensionen for vores medlemmer, som ikke er tjenestemænd, alt for lav – det har også betydning for fastholdelsen.”

Hvor meget spiller arbejdsmiljø ind i fastholdelsen?

Soldater er ikke sarte – vi er vant til at være udsendt – men bygningerne og garagerne på kasernerne herhjemme er usunde at arbejde i, det er koldt, og både omklædning og indkvartering er dårlig. Alt det gør, at Forsvaret ikke længere er en attraktiv arbejdsplads.”

> Læs også: Her er arbejdsmiljøreglerne, når du er udsendt

Siden er sidst opdateret: 16.05.23 kl. 16.50

Andre nyheder